zondag 12 april 2009

vangstberichten: vrijdag 10 april 2009 sessie I



Hallo vis vrienden,

Vandaag ga ik weer vissen vanaf de strekdam op Ter Heijde. Er staat een w-zw wind van 4 bft.een lekkere zomerse temperatuur van 22 °C en hw HvH om 18:40 uur. Als aas heb ik verse zeepieren en kweekzagers en nog wat zoute pieren en zoute mesheften. Als ik aankom op het strand is de lange strekdam 11 al bezet door een groepje vissers, op 12 staat ook al iemand, dus ik loop de linkerkant op, strekdam 9 is ook een lange strekdam en daar staat nog niemand.

Ik begin om 10:30 uur, met zagers en pieren maar na een uurtje nog geen stootje gezien te hebben zet ik er een 2-e hengel bij. Als ik m'n linkerhengel binnen draai gaat ie toch zwaar, vreemd...., zou er toch een vis aanzitten? Halverwege zie ik het al er valt een grote krab af, geen vis dus. Even later komt er iemand langs van de Scheveningsche visvereniging, het zeewater is erg bruin van kleur en hij verteld me dat dit door de afstervende algen komt, we maken een praatje en hij verdwijnt weer.

Om 12:50 uur krijg ik warempel een aanbeet, 2 tikjes en dan is het over, bij het binnen draaien zit er niets aan, wel zijn m'n haken kaal gevreten, krab dus!
Even later, komt er een oudere man, die me op vis verhalen trakteert. Hij heeft bij Delta land gewerkt en verteld me verhalen van even voor en na de oorlog. Hoe ze op strand een spaan rietje zochten en met metsel touw als lijn de lijn af lieten lopen naar de heilboten die toen nog op een zandbank zich op lieten warmen voor de kust van Ter Heijde. Over zeewater wat toen nog zo helder was dat je op de kop van de strekdam de kabeljouwen ( jaja, toen zaten ze er nog) door het water zag schieten.

Kabeljouwen van 1 meter en groter, die je niet de strekdam op kreeg maar die je het strand op moest slepen. Over visserbootjes die geankerd lagen te vissen en als de scheveningse vissersvloot in de gaten kreeg dat er veel vis zat, vaarden ze in 1 rechte lijn met sleepnetten gewoon over de boten heen, pech als je niet uit de weg wilde gaan. Waarop de vissersbootjes brandbommen aan boord hadden om zich te verdedigen. Totdat er een anker van een vissersbootje in het net terecht kwam en de visser er een rechtszaak van maakte, sindien staat er op de zeekaarten dat er vissersbootjes voor de kust liggen van Ter Heijde en gaat het een stuk beter.

Over hoe hij met z'n schoonvader van strekdam tot strekdam liep met een sleepnetje en dat per trek er 25 tot 30 tongen in het net zaten. Tongen zo breed als vloertegels, met lengtes van 53~54 cm. Over vissen na werktijd, dat je in mum van tijd een emmertje vol met schar had. Daarom is hij gestopt met vissen, ze zijn te klein geworden, (het is in zijn ogen geen vis meer) door overbevissing.



Het strand komt er weer als vroeger uit te zien verteld hij me, de strekdammen verdwijnen onder een dikke laag zand, en er komt een dubbele dijk. We krijgen een natuurlijker gebied met meer muien en zwinnen.(moet ik nog verder lopen om een visje te vangen) Mooie verhalen, over toen een vis nog groot was.

Hij heeft een mooie tijd gehad met de visserij in zijn leven verteld hij me en even later verwijnt de man, het water komt op en om 14:00 uur ruim ik op. Bij het binnen draaien vang ik toch nog..............., een zeester.



Vis greetz,

Willem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten