vrijdag 23 november 2012

Dijkdoorbraak naar Maasvlakte 2


Om Maasvlakte 2 voor de scheepvaart toegankelijk te maken, is aannemer PUMA (Boskalis en Van Oord) gestart met het weggraven van de tijdelijke dam tussen de Yangtzehaven en de havens op Maasvlakte 2. Voor het laatste stukje gaat de aannemer de kracht van het water inzetten. Bij afgaand water wordt a.s. weekend de dam tussen de Yangtzehaven en Maasvlakte 2 verlaagd.




 
Als de vloed opkomt, stroomt het stijgende water over de dam naar binnen. De verwachting is dat de stroming veel zand wegspoelt en dam uiteindelijk zal doorbreken. Hierdoor wordt het gat sneller groter en zullen de stroomsnelheden afnemen.
Het bereikbaar maken van Maasvlakte 2 is een tot de verbeelding sprekend deelproject van de aanleg van Maasvlakte 2. Een geplande ‘dijkdoorbraak’ vindt vrijwel nooit plaats. Aannemerscombinatie PUMA is volgens planning in het tweede kwartaal van 2013 gereed met alle werkzaamheden. Dan resten vooral deelprojecten voor de realisatie van weg en spoor waarvoor het Havenbedrijf Rotterdam andere aannemers heeft gecontracteerd. De aanleg van Maasvlakte 2 verloopt nog steeds conform de planning en binnen het geraamde budget.
Doorsteek Yangtzehaven
Door het sluiten van de zeewering op 11 juli 2012 is op Maasvlakte 2 een binnenmeer ontstaan met een oppervlakte van zo’n 800 hectare. Hier is geen eb en vloed, terwijl in de Yangtzehaven een getijverschil is van zo’n twee meter. Zodra een eerste doorsteek is gemaakt zal het huidige binnenmeer van Maasvlakte 2 weer onderhevig zijn aan de invloed van getij. Dit betekent dat zich iedere getijslag circa 16 miljoen m3 water door de doorsteek probeert te persen. Zeker wanneer de doorsteek nog relatief klein is, zal dit voor flinke stroomsnelheden zorgen. Het doorsteken van de tijdelijke dam die het binnenmeer scheidt van de Yangtzehaven is daarom goed voorbereid.
Net als de sluiting van de zeewering in juli vindt de doorsteek plaats rond doodtij. Dan is het verschil tussen hoog en laag water het kleinst en dus wordt de stroomsnelheid in het gat zo beheerst mogelijk gehouden. In de periode tussen vloed en eb, zondag, wordt de dam afgegraven tot ongeveer 50 cm boven NAP, het niveau van het binnenmeer. Wanneer het water in de Yangtzehaven weer stijgt, loopt het op een zeker moment over de dam. Door het oplopende niveauverschil gaat het water steeds harder stromen waardoor steeds meer zand van de dam meespoelt.
Zandstroom
Er ontstaat een gat in de dam dat steeds breder en dieper wordt. Daarnaast baggeren de snijkopzuigers Edax en Zeeland II van weerszijden bij het gat. Dat wordt daardoor ook steeds groter. Zo’n drie uur lang stroomt het water de havens van Maasvlakte 2 binnen. Daarna keert de stroom om. Omdat het gat in de dam steeds groter wordt lopen de stroomsnelheden na verloop van tijd terug tot normale waarden.
Omdat het opkomende water de dam wegspoelt, neemt de vloedstroom zand mee naar Maasvlakte 2. Dat kan daar gebruikt worden om de laatste terreinen op te spuiten. Computersimulaties geven aan dat het water flinke stroomsnelheden zal bereiken. De twee snijkopzuigers worden goed verankerd om te voorkomen dat ze meegenomen worden door het stromende water.
De komende maanden wordt de Yangtzehaven verbreed tot 600 m en verdiept tot ca. 20 meter zodat grote zeeschepen naar de terminals van RWG en APMT kunnen varen. Volgens planning is Maasvlakte 2 aan het eind van het eerste kwartaal van 2013 bereikbaar voor zeeschepen.

2 opmerkingen:

  1. Staaltje nederlands vernuft, het blijft toch prachtig hoe men dit allemaal kan verwezelijken op MV2.
    Als wij als vissers er een paar mooie stekken aan over kunnen houden in deze nieuwe havens en kustuitbreiding die tevens als kraamkamers dienst kunnen doen voor jong broed is voor nu en de toekomst de diversiteit en hoeveelheid gewaarborgd.
    Dat is altijd goed voor ons allemaal want wie wil er nu niet mooie en sterke vis vangen in ruime hoeveelheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Herman,

      Zeker een mooi stukje techniek, daar zijn wij hollanders sterk in "spelen" met water en zand.

      Vis greetz,

      Willem

      Verwijderen