maandag 25 juni 2012

vangstberichten: zaterdag 23 juni 2012



Hallo vis vrienden,

Net op weg naar Avicentra in Monster om m'n aas op te halen sta ik in de file op de A12, even later "vliegen" er politie motoren en een ambulance voorbij, ook boven het wegdek verschijnen rode kruizen en al het verkeer wordt naar de pechstrook geleid. Gelukkig ben ik op tijd vertrokken en sta ik redelijk in het begin van de file een kwartier later ben ik erdoor, een zwaar ongeluk zo te zien een of meerder auto's tegen een motor rijder aan, die op de grond ligt. Akelig, ambulance personeel is bezig met de behandeling, ik hoop dat het goed afloopt. Ik kan m'n aas op tijd ophalen en rij door naar "de Pub".

Na aangekomen te zijn in "de Pub" trek ik balletje 29 als steknummer, vrij vooraan in het Hartelkanaal. Er staat een zw-wind van 4 bft, temperatuur 15 °C, hw HvH 18:15 uur, lw 02:16 uur op 24-06-2012. Vandaag vis ik de 6e competitie wedstrijd van "de Eurovissers" in het Hartelkanaal met 34 deelnemers niet 1 van de drukst bezochte. Ben eigenlijk wel benieuwd of er nog te vissen valt nu er diepe happen zand uit de bodem van het Hartelkanaal zijn gehaald en er dus randen zijn waar je op vast kan lopen. 18:00 uur mogen we beginnen links van me staat Jacques vd Heijden en rechts van me Gilles Traas. Ik start met de 4,5 meter Hiro Dream Surf, hoofdlijn 22\100 mm nylon met een nylon tapse voorslag, onderlijn wapperlijntjes, haakje f314\8, gevuld met een pier slikje \ slikje slikje of een zagertje, piramidelood 140~160 gram. 18:15 uur komt er een redelijke bot boven water, 18:52 uur volgt er een kleiner botje.



Met Jacques ga ik redelijk gelijk op en Gilles staat al op een stuk of 6 vissen. Rechts van hem zit Mark Huijps die er ook weer regelmatig een visje uit weet te trekken. N's kijken of ik kan ontdekken wat het "geheim" is van de hogere aantallen vis. Aha, beide zitten te vissen met metalen afhouders, het gekke is ik heb al 2 worpen geprobeerd met afhouders maar niets eraan. Met lange wappers zou je zeggen, je tast een groter gebied af waar de vis kan zitten en met afhouders drukt het aas wat meer tegen de bodem aan, maar het gebied is veel beperkter. Hoe kan het dan dat ze op afhouders meer vangen dan op wapperlijnen? Zouden de wapperlijnen teveel wapperen en is de vis te lui om achter het aas aan te zwemmen?

Ik probeer wat anders, soms heb ik het idee dat als je veel probeert, verschillende hengel combinaties onderlijnen, aassoorten, dat je op die manier van elk systeem wel wat vis pakt. Een soort algemene deler. Totdat je iets hebt gevonden waarmee je constant vis pakt, daar blijf je dan natuurlijk mee vissen. Op de feeder, gevlochten lijn 12\100 mm met een nylon tapse voorslag zie ik 1x een tik bij het binnen draaien gaat het redelijk zwaar en ik hoop op een mooie bot, even voor de kant blijkt het een wolhandkrab te zijn. En opeens zie ik onder water een grote bot op de onderste lijn die onder het lood hangt. Om te voorkomen dat ie tussen de stenen vast loopt geef ik hem een zwieper, en zo vliegt er eerst een wolhandkrab de kant op, gevolgd door een mooie bot van 35 cm.



Hierna schakel ik toch weer over op de 4,5 meter stok met nylon afwisselend afhouders met lange wapperlijnen. 20:56 uur een botje. 21:13 uur een botje.



21:32 uur een botje die vastloopt tussen de stenen, gelukkig op de bovenste sneu ik laat me zakken in het Hartel en door de hengel ver vooruit te steken komt het lood en de vis gelukkig los. 21:44 uur een doubletje van bot en botje. En het gaat nu steeds om en om vis op de afhouders en vis op de wapperlijnen.



21:54 uur weer een mooie bot.



De laatste draai om 22:00 uur helaas niets meer. Totaal 9 vissen, een redelijk aantal zo te zien. Het vastlopen op de richels viel 100% mee, door langzaam spanning op de lijn te zetten kwam ik alle keren los uit het zachte zand. Er valt nog gewoon goed wedstrijd te vissen op het Hartelkanaal.Wel 2 haken kwijt aan krab. En de afstand waar de vis zat was weer voor iedereen verschillend, meestal zover mogelijk en voor een aantal weer vlak onder de kant. Typisch het "Hartel".

1e is geworden Tom v/d Pol 36 vissen (622 cm), 2e Mark Huijps 26 vissen (382 cm) en 3e Henk Verlinde 17 vissen (288 cm). Van harte gefeliciteerd en vooral Tom die voor de 3e keer dit jaar een 1e plaats vist, ik ken ook geen andere visser die er zoveel voor over heeft als Tom, elke wedstrijd voorvissen ga er maar aan staan. Het werpt in iedergeval wel z'n vruchten (vissen) af ;-).

Van Tom v\d Pol en Mark Huijps krijg ik nog het resterende aas mee, waarvoor nogmaals dank!

De uitslag: Kijk voor de voorlopige uitslag onder pagina's (rechterkolom) \
Eurovisserscompetitie wedstrijd uitslagen 2012.

Vis greetz,

Willem#1168

5 opmerkingen:

  1. Hey Willem,

    Leuk gevangen in het Hartel!
    Ik ben zaterdag nog even op Maasvlakte 2 geweest, maar de wind gooide roet in het eten.Sporadisch werd er een zeebaarsje gevangen. Wel een mooie onderlijn opgevist met dat "nieuwe" clipsysteem uit Zeehengelsport.... Daarna nog even naar de Waterweg: heeel veel (wolhand)krab naar boven gehaald en slechts 1 Schar. Niet echt vet dus.
    leo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Leo,

    Ja, je moet net de mazzel hebben dat er een grote groep zeebaars onder de kant zit. Mooi, weer een gratis lijntje. Nou dan ben ik benieuwd Leo, zaterdag vissen we de 7e comp van de Eurovissers in de waterweg bij de picknickplaats.

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OK; reken dan maar op krab.( Misschien kan een piepstukje foam helpen?)
    Succes maar weer dan; voor ons zit het seizoen erop. Zaterdag de zomerwedstrijd( wordt ook niks: veel groen en krabben >>hopen op een geep) en dan is het vakantie. Ga deze week het aas nog ff opmaken als de wind wat afneemt.
    leo

    BeantwoordenVerwijderen