maandag 30 juli 2012

vangstberichten: zondag 29 juli 2012



Hallo vis vrienden,

Vandaag ga ik het resterende aas opmaken aan de 2e maasvlakte. Er staan een stuk of 7 vissers, gelukkig nog genoeg plek. Er staat een zw wind van 3 bft later oplopend naar 5 bft, temperatuur 16 °C, met af en toe wat lichte regen. 18:45 uur gaat de 1e hengel erin de 5 meter stok, hoofdlijn 12\100 mm met een nylon tapse voorslag, wapperonderlijntjes met sneuen van 9,1 kg amnesia, haakje ls5013f\4, gevuld met een grote zager, geankerd lood 150 gram. Na 20 minuten volgt de 2e, de 4,5 meter stok, hoofdlijn nylon 22\100 mm met een nylon tapse voorslag, dito onderlijn, piramide lood 160 gram.

Als ik bezig ben met optuigen komt er een visser rechts van me naar me toe. Hee, Willem ken je me nog? Ik moet even denken en als hij zegt Hans weet ik het weer. Het is Hans uit Duitsland die vanaf Xanten in Duitsland (zo'n 200 km) op de 2e Maasvlakte komt vissen. Nog steeds even enthousiast over het vissen, dit keer heeft ie z'n hele gezin meegenomen. Leuk om jullie weer te ontmoeten.



19:17 uur een paar mooie tikken op de hengel met nylon, bij het binnen draaien een leuk gevecht van een baars die hevig met z'n kop schud, een mooie van net 50 cm.



Eurovisser#1137 Ed van der Ham komt ook nog op de zeebaars vissen en het wordt gezellig zo. Hierna krijg ik nog een mooie aanbeet op de hengel met gevlochtenlijn een paar keer wordt de stok opgetild van de grond om daarna weer in de steun terecht te komen. Jammergenoeg als ik ga binnnen draaien voel ik geen weerstand, hij heeft zich gelijk los getrokken. Maar goed het geeft hoop, we zitten te wachten op de volgende aanbeet. De wind neemt toe, de branding ook en het water komt op, maar de zeebaars geeft niet thuis.

Er zit onweer in de lucht en Ed gaat naar huis. Hans geef ik nog een onderlijn, die hij thuis gaat namaken  en ik weet zeker dat hij de volgende keer wel een baars vangt ;-). M'n vis geef ik mee aan Hans en eigenlijk wil ie niet maar als ik zeg dat m'n vriezer vol zit gaat hij akoord. Nou Hans laat het je smaken en tot de volgende keer. 23:45 uur ruim ik op en ga naar huis.

Vis greetz,

Willem

10 opmerkingen:

  1. Altijd leuk om je verslagen te lezen echt waar, mar een vraagje hoever waad jij de zee in hier........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi John,

      Dat is eensgelijks ;-). Tot knie diepte, meestal probeer ik net achter de branding te werpen. Soms zitten ze zelfs dichterbij, bij de 2e aanbeet die ik niet kon verzilveren, gooide ik vooraan in de branding was eigelijk een mislukte worp maar dacht laat maar liggen wie weet. Kreeg er toch een aanbeet op, soms zitten ze gewoon in de branding.

      Vis greetz,

      Willem

      Verwijderen
  2. Ha Willem,

    Vervelend dat je na een half uur lopen moet merken dat een klein vissersbootje een compleet strand onbereikbaar maakt voor onze visjes.. (even refereren naar de zandmotor) Is hier geen regelgeving voor? Lijkt mij wel gepast.. anyway, ik ga het donderdag 3 uur voor hoog op de tweede maasvlakte proberen. Even kijken of hier nog wat gewillige baarsjes te vinden zijn. Je bent natuurlijk welkom ;-)

    grtz

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Valentijn,

    Hoe het wettelijk allemaal in elkaar zit weet ik ook niet. Feit blijft wel dat er echt kilometers kustlijn afgebakend worden (nu zelf gezien). En of die gasten weleens gecontroleerd worden of dat ze maar hun gang kunnen gaan vraag ik me ook af. Nu zal er denk ik wel een platvisje te vangen zijn want die netten liggen hopelijk niet helemaal op de bodem, maar een rondvis wordt een stuk moeilijker denk ik. Succes donderdag, had graag gewild maar moet helaas werken ;-(.Hoor het nog wel wat de vangsten waren.

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo, Willem.

    Het want-vissen is seizoen gebonden qua vissoort, aangezien het nu de tijd is voor zeebaars en tong, kun je er vergif op innemen dat de wanten tot op de bodem staan. Wat ook erg steekt is dat de sportvisser niks mag neerzetten en de beroepsvissers wanten van kilometers lang mogen plaatsen. Hier in Zandvoort hebben we nu al een paar jaar 'last' van zo'n vier kotters uit Katwijk die vrijwel iedere dag hier voor de kust heen en weer varen, soms net achter de 2e bank. Ik hoef je dus niks te vertellen hoe de vangsten hier de laatste jaren zijn...

    André

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo André,

    Bedankt voor je reaktie! Ok, weer wat geleerd. Dan wordt het haast een "wonder" als je nog een maatse vis weet te vangen. Binnenkort maar van tacktiek veranderen en met 1 hengel in de bovenlagen vissen, misschien dat daar nog een visje te vangen is.

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Willem,

    Misschien tijd voor een petitie?

    grtz,

    Valentijn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Valentijn,

    Een tijdje terug was er iemand van Sportvisserij Nederland mee bezig om alle hinderlijke gevallen van nettenvisserij in kaart te brengen omdat dit ergenis nummer 1 van de sportvisser is. Ik hoop eigenlijk dat daar misschien nog wat uit komt.

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo, Valentijn.

    Er moet zeker wat gaan gebeuren, omdat er al gesproken wordt om de sportvisser voor het zee/pier-vissen ook te laten betalen. Bovendien zijn er ook plannen om een maximum per dag in te stellen voor het meenemen van zeebaars (zoals in Ierland). Allemaal wel leuk en aardig, maar dan moet er wel de gelegenheid blijven om vis te kunnen vangen en niet dat we achter het net hoeven te vissen. ;-)

    André

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo André,

    Ik ben benieuwd naar de vangsten van deze vissers en de schade die hierdoor ontstaat.. Zoals Willem en anderen het omschrijven is de maas grootte het enige dat bepaald of er een visje doorkomt. Funest voor de kantvisserij lijkt mij. Los van de visserij zijn er volgens mij ook andere partijen te bedenken die hier schade aan ondervinden..

    BeantwoordenVerwijderen