zondag 9 december 2012

vangstberichten: zaterdag 08 december 2012



Hallo vis vrienden,

Vandaag ga ik vissen op "de Zandmotor" met restjes aas uit de vriezer en slikken van een dikke week oud waar inmiddels geen leven meer inzit. Er staat een wzw wind van 3 a 4 bft, temperatuur 3 °C, lw Hoek van Holland (-65 cm), hw 22:18 uur (123 cm), (± 188 cm). Om 15:15 uur gaat de eerste hengel erin, hoofdlijn 12\100 mm gevlochten met een nylon tapse voorslag, onderlijn wapperlijntjes, haakje ls5013f \ 6, gevuld met een zoute pier of wat dooie slikken, tommy lood 180 gram. Een kwartier later volgt de 4,5 meter stok, hoofdlijn 22\100 mm nylon met een nylon tapse voorslag, dito onderlijn, etc etc.

En nu ben ik eigenlijk wel benieuwd zit er nog vis of zijn ze al verdwenen door de vorst. 15:51 uur zie ik duidelijk tikken op de gevlochtenlijn, een teken van leven, nu nog hopen dat het vis is en geen krab. Mooi een net ondermaats wijtingkje, keurig gehaakt in de lip die mag weer zwemmen. 16:12 uur wat trilinkjes op de nylon en er komt een schar het strand op. Voor schar hou ik de wettelijke minimum maat aan als voor tong, 24 cm, ook deze mag weer zwemmen.



Ver rechts van me zie ik ook een tweetal vissers het strand op komen en links van me richting Ter Heijde wat later ook een tweetal lampjes van vissers. 16:37 uur een doublet scharren en 16:47 uur een mooie dikke bot van bijna 37 cm.



Normaal zie ik maar weinig vissers op "de zandmotor" maar het wordt me al gauw duidelijk "de wintervis" begint hier ook eindelijk "los" te komen. En is de tijd aangebroken om een lekker maaltje verse vis te vangen. 17:09 uur een maatse wijting, 17:49 uur een schar.



18:03 uur een maatse wijting, 18:23 uur een schar.



18:40 uur een schar, 18:57 uur een schar.



19:03 uur een doubletje van schar en een wijtinkje. Om 19:15 uur begin ik op te ruimen, bij het binnen draaien van de laatste hengel zit er nog een botje aan.



Als ik de schar van het laatste doubletje nog eens goed bekijk, vertrouw ik het niet helemaal, hij ziet er nogal groenig uit en het kan hier weleens om een zogenaamde mosschar gaan. Of ze nu te eten zijn of niet weet ik niet maar er is een vermoede dat de groene kleur wordt veroorzaakt door gifopslag in de vis. Voor de rest zie ik op de buik geen gezwellen of aantastingen zitten, bij het terug zetten "spurt" ie weer de zee in, blij, ontsnapt aan de pan ;-).



Totaal vang ik deze sessie 14 vissen, 4 wijtingen waarvan 2 maats, 2 botten en 8 scharren.

Vis greetz,

Willem

4 opmerkingen:

  1. Hoi Willem
    Leuk dat de schar nu ook op de Zandmotor te vangen is .
    Volgende week zondag een clubwedstrijd van Ter Heijde ik hoop dat ze dan ook naar de Zandmotor gaan !! . Vissen met 2 hengels en natuurlijk te hopen dat het weer een beetje redelijk is . Maar jij moet eerst zaterdag nog naar het Noorden voor de Topcompetitie ik zie je vrijdag !!

    Gr Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Jan,

      Ja , je zou bijna medelijden krijgen met degene die moet meten ;-). Hoop inderdaad dat het weer niet al te winters is. Tot vrijdag!

      Vis greetz,

      Willem

      Verwijderen
  2. Hoi Willem,

    Die paar graadjes vorst in een paar dagen levert alleen maar meer vis op. De scharren komen kennelijk nu ook wat ondieper.
    Iets wat opvalt. De laatste jaren is dit niet zo geweest. Toch lekker!! En die mosschar, idd lekker laten zwemmen.
    Vis met plantjes smaakt niet zo best!

    Groet,
    Andres

    (http://linkerflanken.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Andres,

      Ja vorig jaar was de vis weg na 3 dagen vorst. Leuk dat ze er nu nog zitten. Mosschar vertrouw ik niet zo, veiligheid voor alles. Bedankt voor je reaktie!

      Vis greetz,

      Willem

      Verwijderen