dinsdag 13 oktober 2020

Zandmotorsessie maandag 12 oktober 2020

 


Hallo vis vrienden,

Met het overgebleven en gekregen aas ga ik toch weer naar "de Zandmotor" het weer is nog heerlijk dus dan moet je ervan profiteren, er staat een nw wind van 3 bft, 13°C, met een zonnetje en droog. Hw HvH 11:35 uur (+78 cm), lw  17:12 uur (-44 cm), (±122 cm). 14:15 uur werp ik in met de 4,5 meter Hiro Dream Surf, hoofdlijn 25\100 mm nylon met een nylon tapse voorslag, korte wapperlijn, haak f31\8 gevuld met een zeepier, steekzager ,slik of een combinatie hiervan, geankerd lood 150 gram ~ 170 gram tommy lood. Een tien minuten later volgt de 4,5 meter Vercelli Enigma Heat Legering, met een spoel van 20,5\100 mm nylon en voor de rest een zelfde uitrusting.

Tijdens het optuigen van de tweede hengelstok zie ik al wat tikjes, en om 14:26 uur komt het eerste zeebaarsje het strand op. 14:50 uur volgt er een tweede.


14:57 uur een zeebaarsje, 15:06 uur een zeebaarsje. En het is leuk vissen zo, achter mekaar beet.


15:18 uur een zeebaarsje, 15:31 uur een zeebaarsje.


En dan komen er een bootje met een paar net vissers onder de kant, ze zetten een kwartier een net uit, halen dan binnen, plukken de vis eruit en proberen het verderop weer eens, zo komen te tot vier maal toe bij mij voor m'n neus. Aangezien "de Zandmotor "een recreatiegebied is mag er helemaal niet zo dichtbij een net uitgezet worden. En wat moet je ermee met al die ondermaatse zeebaarsjes of gelden er weer andere regels voor dat soort vissers?


Afijn gelukkig verkassen ze ook steeds weer snel dus veel last heb ik niet van ze, maar vraag me af of het wel legaal is.

15:45 uur een zeebaarsje, 15:55 uur een zeebaarsje.


16:10 uur een zeebaarsje, dan valt het even stil en om 17:08 uur weer een zeebaarsje.


17:10 uur een bot, 17:26 uur een doublet van een zeebaarsje met een botje


17:38 uur een zeebaarsje, 17:46 uur een zeebaarsje.


18:01 uur een zeebaarsje, 18:32 uur een zeebaarsje.


Rond 18:55 uur begin ik op te ruimen, met 17 vissen een hele leuke sessie en volop genoten.

Vis greetz,

Willem

















9 opmerkingen:

  1. Beste Willem,
    Ik geniet iedere keer weer van je vlogs, ga zo door...

    Wie ben ik? Ik ben de beroepsvisser waarover je schrijft hierboven. Ik zag je staan en wij genieten er ook van hoe je netjes je vissen terug zet en je een mooie sessie hebt gehad. Wij vissen met staandwant, door veel sportvissers gezien als muren des doods... Maar als je precies weet waar we mee vissen en hoe, zal je begrijpen dat we het erg vinden dat die term nog steeds wordt gebruikt. Wij vissen met 11 en 12 cm maaswijdte, en vangen hiermee baarzen van 1 kg+, overeenkomend met de 42cm minimummaat en groter. Tuurlijk vangen wij wel eens ondermaatse baars, maar zoals je zelf ziet, wij vissen maximaal 15 minuten per keer, halen de vis levend uit het net, en die enkele ondermaatse zeebaars die onverhoopt toch blijft hangen, zetten we levend terug. Wij zijn gebonden aan een maximum aantal kilo zeebaars per jaar, en we zijn blij dat er drastische maatregelen zijn genomen om de zeebaarsstand de goede richting op te duwen.. En met resultaat! Want we profiteren daar allemaal van.
    We hebben visrechten tot op het strand, doen dit al 20 jaar op deze wijze en proberen rekening te houden met iedereen. Helaas is dat andersom niet altijd zo. Maar dat vertel ik nog wel een keer. De zandmotor is onderdeel van de kustlijn en wij mogen en vissen daar(sinds de zandmotor er is sinds2012) graag op zeebaars, net als diverse andere stekken langs de kust.
    Zoals je zelf zei, heb je geen last van ons gehad... Uiteraard zijn we daar blij om, want we willen niemand in de weg liggen. Je ziet ons de netten ophalen(dat lijkt dichtbij),maar wij vissen toch een ander gebied af dan dat je met de hengel doet. Als ervaren sportvisser kan ik je dat garanderen. Want ook ik vis met de hengel op zeebaars, zodra ik wat vrije tijd heb. Wat is er nu mooier dan genieten van de natuur, zowel beroeps als hobbymatig! Nog anderhalve maand en dan is het seizoen alweer voorbij. Geniet ervan en blijf vooral schrijven. Mocht je meer info willen, dan hoor of zie ik dat uiteraard graag!
    Tight lines!

    Mvg

    Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Arjan,

      Leuk dat je dit even terug meldt dat geeft begrip naar beide kanten en maakt het een stuk duidelijker.
      Zit ik dus fout met de gedachte dat er niet met een net gevist mag worden bij de Zandmotor, goed dat je het meldt.
      Is het ok wat jou betreft als ik dit verhaal op fb zet?
      Zodat andere vissers daar ook meer begrip voor krijgen?

      Mvg,

      Willem

      Verwijderen
    2. Wat mij betreft geen probleem hoor. Ik ken zowel de sportviskant als de beroepskant. Vaak worden dingen ten onrechte beweerd, vragen is altijd beter dan beweren! En voor doorgaan met je blog, erg leuk!

      Verwijderen
    3. Hoi Willem, welke pagina op fb plaats je dat? Zeevisforum? Gr Arjan

      Verwijderen
    4. Onder m’n eigen naam Willem Louman

      Verwijderen
    5. Ok thnx.... succes als je nog gaat aankomende dagen. T is mooi weer....

      Verwijderen
  2. Hoi Willem en Arjan, interessant en leerzaam om te lezen, groeten, Stefan

    BeantwoordenVerwijderen