dinsdag 10 mei 2016

vangstberichten: maandag 09 mei 2016



Hallo vis vrienden,

Met het overgebleven aas ga ik vandaag maar "de Maasvlakte 2"ofwel kortweg gezegd MV2. Er staat een zo-wind van 4 bft met stoten naar 5 bft, 20 °C met een heelijk zonnetje. Hw HvH 17:27 uur (+124 cm), lw 22:29 uur (-68 cm), (± 192 cm). Om 16:30 uur start ik met de 4,5 meter Tronixpro Cobra GT, hoofdlijn 22\100 mm nylon met een nylon tapse voorslag, wapperlijn, haakje f31\8 gevuld met een pier\zager\slik of een combinatie hiervan, piramidelood 180 gram ~ geankerd 170 gram . Een kwartiertje later volgt de 5 meter Shimano Surf Leader 500 BX-G met een zelfde uitrusting. De pieren zijn drab geworden maar door ze in het zand te leggen en door de zon te laten uitdrogen zijn ze nog enigszins bruikbaar. Ook al wordt het niets het is gewoon heerlijk om zo aan de waterkant te staan met een zeehond die me aan staat te grijnzen.

17:12 uur begint het met een krabbetje, 17:56 uur een zeebaarsje. De aanbeten zijn bijna niet te zien door de enorme stroming wordt de lijn continue strak getrokken. Nog steeds zitten er op de lijn bij het binnen draaien bruine bolletjes troep die er bij het topoog grotendeels af gaan.



18:12 uur een zeebaarsje, 18:26 uur een zeebaarsje.



18:38 uur een zeebaarsje, 18:52 uur een doublet zeebaarsjes.



En het gaat "lekker" zo ik sta volop te genieten. 19:20 uur een zeebaarsje en 19:49 uur een leuke die ik uit moet laten vechten een aantal maal staat de top flink krom het blijkt een doublet te zijn van een maatse en een ondermaatse zeebaars.





20:30 uur ruim ik op en vertrek naar huis. Met 9 zeebaarsjes waarvan 1 maats een prima sessie.

Een andere visser uit Renesse die een eind verderop stond kwam nog even buurten hij had met z'n maat in de Amazonehaven schar gevangen en kwam hier nog even op zeebaars vissen. Graag wilde hij m'n vangst zien, toen ik hem vertelde dat ik alles had terug gezet omdat het wettelijk verboden is om zeebaars mee te nemen keek hij echt heel verbaasd. Hij had er nog nooit van gehoord. Die jongens van wie ze de stek hadden overgenomen waarschijnlijk ook niet omdat ze met 2 maatse en 3 ondermaatse baarsjes naar huis gingen volgens hem.

Nogmaals dan vanaf 1 juli mag er 1 maatse baars vanaf 42 cm per dag worden meegenomen. Op de rest liggen zware bekeuringen uitgesproken door de officier van justitie. Tevens in beslag name van je hengelspullen. Niet dat ik het eens ben met die maatregel want voor echte bescherming zou de beroepsvisserij ook geen zeebaars mogen vangen. Dus in mijn ogen een puur economisch belang. Maar als je alles kwijt raakt en zwaar beboet wordt is ook geen pretje. Ik wacht wel tot 1 juli!

Vis greetz,

Willem

2 opmerkingen:

  1. hoi Willem,

    Ik denk niet dat het puur economisch belang is. Op den duur zal de beroepsvisserij er ook echt wel aan moeten geloven. En vergeet niet dat het de beroepsvisserij nu al volledig verboden is om op de paaigronden op zeebaars te vissen: dat was volgens mij de meest destructieve visserij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Hielke,

      Bedankt voor je reactie. Dat is een prima maatregel om de "broedkamer" te beschermen. Zelf blijf ik het een vreemde maatregel vinden dat een kant visser met een stok en 3 haken de zeebaars wettelijk terug moet zetten en een beroepsvisser met een groot net misschien wel diezelfde vis weer opslokt en op de markt brengt. De zeebaars is erg gewild en brengt veel geld in het laadje, vandaar dat ik dat denk. Ik hoop dat gelijk krijgt en er op den duur voor de beroepsvisserij qua zeebaars met gelijke mate wordt gewerkt.

      Vis greetz,

      Willem

      Verwijderen