zaterdag 20 september 2014

vangstberichten: vrijdag 19 september 2014



Hallo vis vrienden,

Omdat het nog erg lekker weer is om te vissen in September heb ik er maar eens een vrije dag tegenaan gegooid. Eens kijken of in de schemering het eerste wijtingkje al weer wil bijten. Er staat een n-wind van 2 bft, draaiend naar nno, 17 °C, licht zonnig. Als ik aankom op het strand blijken er allemaal palen te staan en even verderop staat een auto met offshore erop, mannen en vrouwen in neopreenpakken lopen af en aan in het water en allerlei palen met apparatuur zijn er in het water geslagen. Ook worden er smalle netten, verticaal van de zee het strand opgesleept en alles wordt met interviews op film gedocumenteerd. Even verderop zie ik tot m'n schrik oranje ballen in een rij verderop de zee inlopen van vermoedelijk een nettenzetter of dat dit bij het onderzoek hoort is me niet helemaal duidelijk. In ieder geval vindt er een grootscheeps kust onderzoek plaats.

Om 18:15 uur gaat de 4,60 meter NBS Tornado erin hoofdlijn 22\100 mm nylon met een nylon tapse voorslag, onderlijn wapperlijntjes haakje f314\8. Bij Paddy hengelsport in Voorburg heb ik nog even 3 ons zagers gehaald, dus voorlopig kan ik wel vooruit, tommy lood 150 gram. Na een kwartiertje volgt de 4,5 meter Hiro Dream Surf, hoofdlijn 12\100 mm Penn gevlochten lijn, altijd leuk om weer eens wat fellere aanbeten te zien t.o.v. de nylon, etc, etc. Het eerste uur gebeurd er niet veel en ik besluit om eens kijkje te nemen wat ze allemaal aan het doen zijn in de zee. Als ik terug loop is m'n Hiro uit de standaard geklapt en ligt op het strand, hm vreemd bijna geen zuchtje wind. Bij het binnen draaien blijkt m'n lijn door te zijn, eigenaardig, zeebaars of zeehond?

20:18 uur zie ik opeens wat tikjes op de NBS stok met nylon en ik voel het al bij het binnen draaien een zeebaarsje, leuk, geen branding en toch baars. Maar het wordt nog gekker, 20:23 uur een fikse doorbuiger op de Hiro en er komt een dikke baars van rond de 40 cm het strand op.



En hierna (20:38 uur) nog een keer op de nylon. 20:42 uur net nadat ik ingeworpen heb, gelijk weer een aanbeet en er komt een mooie maatse het strand op.



Ik heb de ene baars nog niet onthaakt en de andere hengel staat alweer te "klapperen".
Er blijkt een grote school met zeebaars onder de kant te zitten, en het is leuk vissen zo. 20:59 uur een doubletje op de gevlochten lijn. 21:05 uur staat de Hiro weer te "stuiteren" en komt er weer een mooie maatse zeebaars uit.



En hierna is het weer afgelopen, een klein uurtje zat er een grote school onder de kant. Ik wacht het nog even af maar ze komen niet meer terug. Geen botje geen wijtingkje, maar totaal onverwacht zeebaars, bij geen branding. Om 22:15 uur begin ik op te ruimen en ga met een voldaan gevoel naar huis.

Vis greetz,

Willem

6 opmerkingen:

  1. Hallo Willem

    Je zat dus zowaar in de Honeyhole te vissen met al die zeebaars, altijd leuk om mee te maken. Hoop dat de netten voor onderzoek zijn en niet visnetten daar staan er al genoeg van.
    Laat de top(pen) maar klapperen.

    Herman#1306.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Herman,

    Ja, leuk als je zoiets overkomt terwijl je het totaal niet verwacht. Hoop het ook.
    Bedankt voor je berichtje.

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super leuk Willem die zeebaarsjes! Weet je al wie dat onderzoek uitvoerde?

    Groet, Leo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Leo,

      Ik heb dit erover gevonden:
      Excursie Zandmotor tijdens groot wetenschappelijk onderzoek

      woensdag 3 september 2014

      Op 25 september organiseren Rijkswaterstaat, TUDelft en de provincie Zuid-Holland een excursie voor het publiek met als thema ‘onderzoek naar de Zandmotor’.

      In september en oktober werkt een team van internationale onderzoekers aan een groot wetenschappelijk veldonderzoek op en rond de Zandmotor. Het doel van het onderzoek is om zoveel mogelijk data te verzamelen en te delen. Het team onderzoekt onder meer stroming, zandsamenstelling, kleine organismen op het strand en de verplaatsing van zand door wind en stroming.

      Vis greetz,

      Willem

      Verwijderen
    2. OK! Ja die zandmoter is een pilotproject. Ook andere landen hebben hier belangstelling voor. Bedankt voor alweer een mooi en duidelijk verslag...dat kan jij wel :-) Groet Leo

      Verwijderen