maandag 8 oktober 2012

vangstberichten: zondag 07 oktober 2012



Hallo vis vrienden,

Vandaag ga ik het weer eens proberen op "de Zandmotor" eens kijken of de wintervis hier al is gearriveerd.  Er staat een nnw-wind van 3 bft draaiend en daalend naar 2 bft zzo, temperatuur 13 °C, lw Sch 16:00 uur (-57 cm), hw 20:05 uur (109 cm), (± 166 cm). Vanaf 2 oktober mag je weer in de berm parkeren bij opgang schelpenpad, dus dat scheelt weer vistijd ;-). Als ik het strand oploop liggen er allemaal ijzeren plaaten en dat loopt een stuk lekkerder. Het pad leidt naar "iets" wat ze aan het opzetten zijn op "de zandmotor" misschien een weerstation?



Om 18:20 uur gaat de eerste hengel erin, de 5 meter stok, hoofdlijn 25\100 mm nylon met een nylon tapse voorslag, onderlijn wapperlijntjes haakje, ls5013f\6 gevuld met een pier\zager of wat slikken, tommy lood 175 gram al gauw blijkt dit niet genoeg het stroomt weer ouderwets, als een tierelier, 190 gram geankerd blijft goed liggen. Na 20 minuten gaat de tweede hengel erbij de 4,5 meter stok, hoofdlijn 22\100 mm nylon met een nylon tapse voorslag, dito onderlijn, geankerd lood 170 gram, dit blijft redelijk liggen, afentoe stroomt het van z'n ankers maar ik heb geen extra 190 gram bij me ivm de draaglast zo klein mogelijk te houden.

18:57 uur een zeebaarsje, mooi er zit vis ;-), 19:14 uur volgt de tweede.



19:48 uur de derde, 20:03 uur de vierde.



20:11 uur zeebaarsje,  20:38 uur zeebaarsje.



Allemaal kleine zeebaarsjes die bezig zijn met één groot vreet offensief, bij het onthaken zie ik voorin de bek, nog jonge geepjes en garnalen zitten die nog niet eens zijn doorgeslikt. 20:48 uur een doubletje zeebaarsjes, 21:22 uur zeebaarsje.



23:01 uur eindelijk weer eens een andere soort, een maatse wijting. Eigenlijk wilde ik gaan opruimen maar om te kijken of ze er al in grote getallen zitten blijf ik nog even.



23:41 uur staat m'n top lekker te "klapperen" m'n lood is van z'n ankers getrokken en bij het binnendraaien  zit er een mooie dikke baars van 44 cm aan samen met een bot.



Om 24:00 uur ruim ik op, bij het binnendraaien van de laatste hengel zit er nog een baarsje aan.



Totaal vang ik deze sessie 13 vissen, 11 zeebaarsjes waarvan 1 maats, 1 bot en 1 maatse wijting. De wintervis komt eraan, maar op het strand zitten ze er nog niet "dik".

Vis greetz,

Willem

10 opmerkingen:

  1. Hoi,

    Mooi aantal Zeebaarzen Willem! Als de wind een poosje in de andere hoek zit, is de wintervis er!
    'k Ben vrijdagnacht nog even op de tong geweest: 17 Tongen (2 maats rond 40 cm) en 5 Botten. Er zit nog Tong maar dat zal wel snel over zijn als al het regenwater afgevoerd gaat worden door de Waterweg. In Zeeland zit er al ruim Schar hoorde ik (ver werpen) dus het zal niet lang meer duren voordat ze hier zijn. De wijting is er ook al en is goed vet dus die hoeven voor het vreten nog niet kort onder de kust te komen. Wel een mooie tijd nu om te vissen: je kan werkelijk nog van alles verwachten nu!

    Groet, Leo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Leo,

    Ja,ze zijn zich nu echt aan het volvreten. Mooie aantallen weer! Ja, tijdens de wedstrijd in Cadzand werd ook schar gevangen maar inderdaad ver weg, ik denk zelfs rond de 150 meter, alhoewel ze met opkomend water weer wat dichterbij kwamen. Ja leuke visserij nu aan het strand, we krijgen de komende tijd wat meer oostenwind dus kouder dan verwacht ik de wintervis aan het strand ook weer in grotere getallen.

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de waterweg worden bij Maassluis en de AVR mooie maatse wijtingen gevangen,
    Zag net op FB dat Arno bij Kijkduin een dappere zeebaars had vandaag .
    Gaan het morgen proberen met Ed , je hoort wel hoe het geweest is .

    Gr Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Jan,

    Mooi ze zwemmen de waterweg al in, kan het niet lang meer duren voordat ze massaal aan het strand ook te vangen zijn. Ja, de zeebaars zit er nog steeds. Prima, veel succes en laat er een paar voor mij over ;-)

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heee Willem...weer lekker gevist lees ik wel,raar dat de schar nog niet is gearriveerd bij jullie...op de Walchere stranden barst het al van de schar...misschien nog even geduld hebben he!;)

    Groetjes Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Kees,

    Leuk weer wat van je te horen. Op de pieren worden ze al wel gevangen, ook in grote aantallen vanaf het strand nog niet maar komt nog wel. Toch typisch he de zomervis(tong)wordt meestal eerst in Zeeland gevangen en de wintervis ook. Zou je toch verwachten dat ze vanuit het noorden eerst moeten komen. Zal wel met de ligging in zee te maken hebben.

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Willem

    Ze gaan je in de gaten houden, lees het volgende bericht.

    Op de Zandmotor voor de Westlandse kust bij strandopgang Schelpenpad is vrijdagmorgen gestart met de bouw van een zogeheten Argusmast. Rijkswaterstaat gaat deze mast gebruiken om door middel van filmcamera's doorlopend zicht te hebben op de ontwikkeling van de Zandmotor.

    De basis van de uitkijkpost wordt gevormd door een stalen buis met een diameter van circa twee meter, die veertien meter diep het zand ingaat. Vanaf maandag zullen de mastdelen erop worden geplaatst. Het gevaarte wordt veertig meter hoog en er worden acht camera's bevestigd, die continu de verandering in de vorm van de Zandmotor volgen.

    De camerabeelden zijn uitsluitend voor wetenschappelijk gebruik, aldus Rijkswaterstaat. "Strandbezoekers en recreanten komen niet herkenbaar in beeld." Rond de mast komt bovendien een uitkijkpunt om vanaf vijf meter hoogte de ontwikkeling te kunnen observeren.

    De mast blijft voorlopig vijf jaar staan. Daarna vindt er een evaluatie plaats en wordt besloten of hij voor nog eens vijf jaar ingezet wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Herman,

    Bedankt voor de info! Leuk om te weten, zal ik wel regematig in beeld komen denk ik ;-).

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Willem

    Ja ik lees nog vrij vel bij je hoor;)
    Altijd leuk om de iets noordelijkere kust/visstreek in de gaten te houden he;)
    Idd raar dat wij ze hier in Zeeland altijd eerst hebben Willem.
    Binnenkort is het daar bij jullie ook vollop scharrenbal hoor:)

    Groetjes Kiske

    BeantwoordenVerwijderen