maandag 23 juli 2012

vangstberichten: zondag 22 juli 2012



Hallo vis vrienden,

Vandaag ga ik vissen aan het Noordzeekanaal, om eens te kijken hoe het daar nu staat met de tongvangsten. Als ik aan kom wordt ik gelijk begroet door Arend-Jan Klontje die samen met z'n maat Frans uit Leeuwarden hier ook op de tong zitten te vissen. Arend-Jan is ook een fanatiek wedstrijdvisser en vist alle grote wedstrijden af. Ze zijn net begonnen en hebben wat kleine visjes gevangen. Voor de rest is het niet druk alleen een stuk verderop naar rechts staan 2 vissers, meestal een slecht teken want als de tong "los" is hier is gaat het als een lopend vuurtje en staat al gauw de hele waterkant vol met vissers.

18:15 uur gaat de eerste hengel erin de heavy feeder, hoofdlijn gevlochtenlijn met een nylon tapse voorslag, onderlijn wapperlijntjes, haakje ls5013f\6 gevuld met een zager, geankerd lood 100 gram. Een 20 minuten later volgt de 4,5 meter stok, hoofdlijn nylon 22\100 mm met een nylon tapse voorslag, dito aas, etc etc. 18:39 wat tikjes op de feeder en er komt een zwartbekgrondeltje boven water. 18:54 uur volgt de tweede op de nylon. Het vissen met het geankerde lood ,vist niet erg prettig, ik zit steeds vast in een drab laag met het op spanning brengen van de lijn kom ik wel weer los, maar ik schakel toch over op 140 gram piramide lood waarmee ik wat soepeler los kom.



Voor de rest, regelmatig kale haken en kleine stootjes door geschuifel van krab. Ik probeer nog wat verschillende afstanden maar het maakt weinig uit. Rond 21:30 uur ga ik eens informeren bij de buuren (Arend-Jan en Frans) en het blijkt dat ze samen toch zo'n 20 vissen hebben weten te vangen van botjes, grondels, steenbolk tot wat maatse tongen. Alles ver weg rond en boven de 100 meter grens en aan afhouders.

Het rare is dat steeds meer wedstrijdvissers overschakelen op afhouders en dat is nog steeds iets wat ik niet kan beredeneren. Waarom zou je meer vangen op afhouders? Oke, goed het ligt wat beter op de bodem misschien en het aas zal minder gauw in de klit zitten met een lijn, maar de aanbieding zal wat stugger zijn. En het gebied wat je afvist is veel kleiner dan wanneer je een wapperlijn gebruikt lijkt me. Met een wapperlijn is het gebied groter en bij een beetje stroming een soepler en natuurlijkerder aasaanbieding of zouden er periodes zijn dat de vis passief is en geen moeite wil doen voor een hapje eten als het teveel wappert?

Maar goed ook maar eens proberen aan afhouders dan, en verdomd het werkt! 21:44 uur een paar mooie doorbuigers op de feeder en ik draai er een maatse tong uit van 27 cm op de afhouders.



Maar daar blijft het dan ook bij, in het donker verwacht ik de tong wat meer naar de kant, maar het is helemaal niets dichtbij niet ver weg niet. Ik ga nog maar eens kijken bij m'n buuren een dikke honderd meter links van me. Ze doen onderling een wedstrijdje 17-17 staat het, kom ik er schamel af met m'n 3 visjes. 00:37 uur nog een ondermaats tongetje.



Om 00:55 uur net als ik een mooie aanbeet heb op de feeder breekt bij het aanslaan m'n gevlochten lijn, waarschijnlijk kapot geschuurd aan een steen onder water. Inmiddels nemen Arend-Jan en Frans afscheid en vertrekken weer richting Leeuwarden. Jongens nogmaals bedankt voor de portie zagers die hoop ik aanstaand weekend weer in te zetten. Ik besluit ook maar op te ruimen, met de tongvangsten op het Noordzeekanaal is het nog droevig gesteld, plaatselijk valt er nog wel redelijke aantallen vis te vangen, maar dat moet je net treffen denk ik.

Vis greetz,

Willem

2 opmerkingen:

  1. Hey Willem

    leuk je gesproken te hebben. Was idd geen vetpot in tegenstelling tot een 2 weken terug. Gelukkig hadden we er lekker weer bij. We zullen nog even geduld moeten hebben. Opvallend was wel dat de scholletjes meer werden gevangen dan de botjes.
    Tot een volgende keer!

    Groeten

    Arend Jan Klontje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Arend Jan,

    Bedankt voor je reaktie! Ja, andere jaren barsten het er van de tongetjes, hoop ook dat het nog beter wordt. Volende keer proberen maar weer.

    Vis greetz,

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen