zondag 3 mei 2009

vangstberichten: vrijdag 01 mei 2009



Hallo vis vrienden,

Vandaag ga ik een poging wagen om een zeeuwse tong aan de haak te slaan. Een nieuwe stek dus, ik ga op weg met 50 zeepieren en 2 ons kweekzagers. Onderweg kom ik nog langs brouwershaven waar ze bij de sluizen schouder aan schouder staan om een haringkje te trekken. Als ik in de buurt kom van Zoutelande, na een dikke 2 uur rijden, lijkt het alsof ik de duitse alpen op me af zie komen, wat zijn die duinen hoog!

Ik gebruik m'n karretje om  m'n spullen op te laden en ga de geasfalteerde weg omhoog naar het strand op, dit is nog goed te doen, op het strand aangekomen heb ik meteen alweer spijt dik mul zand waarin je bij elke stap 10 cm diep wegzakt. (Volgende keer toch alleen de breakaway gebruiken). Na hevig gehijg op m'n stek aangekomen (ik vrees al voor de terug weg). Goed het is 20:30 uur, mooi op tijd voor lw op Zoutelande om 00:59 uur er staat daar nog een erg koud windje van 3 a 4 bft en ik ben blij dat ik een dikke trui en een warmte jas heb aangetrokken.

Niet veel later komt er een grote groep vissers het strand op om bezit te nemen van het andere vak. Als ik m'n eerste hengel ingooi valt het me gelijk al op hoe helder het water hier is ivm Ter Heijde. Ik vis met een zefgemaakt onderlijntje met witte afhouders van 20 cm gevuld met een halve zager, er gebeurd niet veel. Ik verbaas me enigzins hoe dicht die schepen daar langs het strand varen.



Ik zet m'n 2-e hengel aan de rechterkant, langs de palen rij hieraan heb ik een zelfgemaakte dwarrel lijntje met een haaklijn van 15 cm, 3x haakje 6, gevuld met pieren. Om even over 21:30 uur de eerste tikjes en ik draai een ondermaats scholletje naar binnen, om even voor 22:00 uur nog een.



Ik vis met tommy lood van 150 gram en 175 gram maar dat blijft niet liggen, dus schakel ik over naar geankerd lood nu blijven m'n lijnen keurig liggen, af en toe buigt m'n top lekker door en ik denk steeds een grote vis eraan te hebben, maar bij het binnen draaien blijkt er steeds weer een bonk zeewier aan m'n lijn te zitten. Om even voor 24:00 uur weer een paar tikken op m'n hengel met pieren en ik draai een ondermaats zeebaarsje naar binnen, een half uurtje later een klein scharretje.



Naarmate het laag water wordt stijgt de spanning, waar blijft die tong nou! Maar er gebeurd weinig om 02:30 uur weer een paar tikjes, het binnendraaien gaat erg zwaar, het zal toch niet........................ Maar nee, het is een bot samen met het lood en onderlijn van m'n buurman die aan de andere kant van de palen galerij staat en ongeankerd vist. Inmiddels ben ik overgeschakeld op een standaard onderlijn uit de winkel met rode afhouders en gekleurde onderlijntjes.

Net als ik denk, het gras is toch niet groener bij de buren zie ik even voor 04:00 uur een paar kleine tikjes, ik laat hem even liggen, het water is inmiddels al weer licht aan het op komen en de stroming is ook weer wat toegenomen. De meeste vissers hebben inmiddels het strand verlaten.

Als ik m'n hengel binnen draai zit er tot mijn stomme verbazing, behalve een bonk zeewier een tong aan!. Ja hoor, het gras is toch groener bij de buren, eigenlijk als je het niet meer verwacht slaan de tongen toe ! Jammergenoeg is het een ondermaatse van 23 cm, hij mag weer zwemmen, maar goed het is er een. Ik vervang aan de andere hengel de zeepieren voor zagers in de hoop nog een tong te vangen.



Ik begin aan m'n 3-e energie drankje om wakker te blijven en juist als ik besloten heb om op te ruimen zie ik even voor 05:00 uur weer een paar, nauwelijks waarneembare tikjes. Weer een tong, een net maatse van 24 cm aan de rode afhouders. Ik maak een foto en tuig gelijk m'n hengel af. Als ik m'n ander hengel op wil ruimen zit er weer een tong aan van bijna 25 cm. Toch een leuke afsluiter.



Met een vermoeid maar tevreden gevoel rij ik naar huis, op de terug weg kiest m'n tomtom een andere route en rij ik door een stukje brabant en kom ik later langs Wouwse Plantage, hee waar ken ik dat van? 01:37 uur later ben ik weer thuis ( 01:37 uur ???? denk ik bij me ijgen, hoe kan dat nou op de heen weg was het dik 2 uur ) Ik weet nu waar Abraham de mosterd haalt.

En zal zeker nog een keer toeslaan in Zoutelande. (Achteraf blijkt de vermoeidheid toch enigzins toegeslagen te hebben want ik heb m'n 4 snelbinders op de parkeerplaats laten liggen, maar beter dat dan m'n hengels). Met dank aan Paul (De Visexpert) voor de goede stekinfo en de route beschrijving!

Vis greetz,

Willem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten