maandag 11 mei 2009

Casten: zondag 10 mei 2009



Hallo vis vrienden,

Vandaag krijg ik les in casten (werptechniek) bij het Dutch Fishing Team. We gaan de techniek leren van "de ground off worp" en krijgen les van Ron & Ron. De locatie waar het zich afspeelt is Vlaardingen op het strandje bij het oeverbos. De kosten zijn 20 euri en we krijgen les van 09:00 uur tot 12:00 uur. Er hebben zich zo'n 6 a 7 man opgegeven en ik wordt gelijk herkend door Ton die wel eens een reactie op m'n website geeft.

We beginnen met een baantje uit te zetten van 100 meter en vervolgens om de 10 meter weer een bordje tot de 200 meter. Iedereen werpt eerst 1 keer op z'n eigen manier, zodat we een 0 meting hebben. Ik zelf werp 70 meter, zo'n beetje wat ik al verwacht had. Bij de ground off worp gaat het erom je lood strak schuin achter je te hebben je linkerbeen vooruit en je rechterbeen een kwartslag gedraaid (zeg maar kwart over 12).

Je hengel hou je met gestrekte armen van je af op hoogte van je voorhoofd, je linker arm bij de butt en je rechterarm bij het handvat met je molen omhoog. Dan zet je aan onder een hoek van 45 ° en maak je een draai beweging vanuit de heupen waarbij je eindigd met de butt aan de linker kant van je lichaam, tussentijds moet je dan bepalen waarneer je je lijn los laat.

Ik merk al meteen dat deze manier van werpen een veel grotere kracht los laat op m'n hengel dat dat ik gewend ben, omdat de baan van het lood veel langer is. Dan gaan we oefenen door een aantal malen de waterweg in te werpen. Ik merk dat ik wel een stuk verder kom maar dat de richting nog erg moeilijk is te bepalen. Er zijn echter gasten die na een aantal malen werpen al gelijk het gevoel te pakken hebben, en dik 50 meter verder werpen dan dat ze gewend zijn.

Tot slot werpen we allemaal nog 1 keer op de baan en kom ik op dik 85 meter, nog niet over de 100 meter waarop ik gehoopt had maar er zit progressie in. Ik ben in iedergeval blij dat ik de basis kennis nu heb en zal door veel te oefenen het juiste gevoel moeten ontwikkelen. Het probleem is dat je je oude manier van werpen moet afleren en je nieuwe manier een automatisme moet worden.

In ieder geval een zeer leerzame ochtend en zeker een aanrader voor iedereen die wat verder wil kunnen werpen. Info: http://www.dutchfishing.nl/
Na afloop maak ik nog een praatje met tom die ook lid is van 'de eurovissers' en wat blijkt hij kent ook m'n weblog en heeft weleens een reactie gegeven. Grappig, dat de (vis)wereld zo klein is.

Vis greetz,

Willem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten