zondag 6 juli 2008

vangstberichten: woensdag 02 juli 2008



Hallo vis vrienden,

Vandaag gaan we "makrelen" met mijn zwager peter, we gaan de zee op met zijn boot vanaf de hoekse watersport vereniging. Er staat een z-wind van 3 bft en de verwachtingen zijn een graad of 30 celcius. Aangekomen bij peter om 07:00 uur, we laden de spullen over in zijn auto en vertrekken naar de hoekse watersport vereniging. Daar maken we de boot klaar voor vertrek en een tractor brengt ons naar de zee waar de boot te water wordt gelaten vanaf de boot trailer.

Dan gaan we op zoek naar de makrelen, de truuk is nu richting Scheveningen te varen en een van de sportvis boten te spotten die daar uit de haven vertrekken, want die "gasten" weten feilloos waar de scholen makrelen zich bevinden. We vragen ons af hoe ze dat doen, want er zijn geen meeuwen in de buurt die op de zeebliekjes duiken, en makreel is daar een liefhebber van. Uiteindelijk spot peter een boot en wij gaan erachter aan, inmiddels zitten we ter hoogte van katwijk en ja hoor. Raak! Een grootte groep meeuwen, stort zich op de zeebliek en de makreel zit eronder.

Vlug passeren wij de boot en laten de hengels zakken, ik heb een paternoster met 7 haken met veertjes eraan hangen en niet veel later komen er 7 makrelen naar boven en peter herhaald deze truuk. Het nadeel is alleen dat de boel erg gauw in de klit zit en we stappen over op een onderlijn met 4 haken. Na zo'n 5 tot 10 minuten is de school verdwenen en zitten ze een paar honderd meter verderop.

Dan is het boot starten en erachter aan. Inmiddels is het aardig dicht getrokken het wordt steeds donkerder en het dondert in de verte. Even voor 11:00 uur varen we naar de kust houden we ermee op en gaan we de vis schoon maken aan boord omdat makreel al binnen 2 uur bedorven kan zijn. We gooien de ingewanden overboord voor de meeuwen, die in steeds grotere aantallen naar ons toe komen vliegen. Peter zijn hengel rust tegen de zijkant van de boot en zijn verenpaternoster ligt een stukje in het water, blijkt daar ook nog een makreel aan te hangen.



Gezamelijk vangen we een dikke honderd makrelen. Inmiddels heb ik een rookoventje besteld, eens kijken of dat gaat lukken, lekker gerookte makreel. En peter bedankt voor de gezellige dag!

Vis greetz,

Willem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten